A Filharmónia Magyarország sajnálattal tudatja kedves közönségét, hogy az Egyházzenei Fesztivál az idei évben a koronavírus által okozott helyzet miatt elmarad. Bízunk benne, hogy a világjárvány elcsendesedése után a jövő évtől a fesztivál újra megrendezésre kerül.

Con Spirito Egyházzenei Fesztivál

A Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. megalapítása óta elkötelezetten igyekszik minél szélesebb körben megismertetni a szakrális zene kiemelkedő előadóit és műveit hazánkban. Ennek érdekében a Filharmónia Magyarország évről-évre megrendezi Con Spirito Egyházzenei Fesztiválját, mely igazi különlegesség a hazai komolyzenei palettán.

Az égtájak, az evangélisták és az évszakok hol profán, hol szakrális száma, a “4” adja meg a Con Spirito egyházzenei fesztivál irányát is, hiszen a négy keresztény egyház és liturgia mutatkozik be a nagyközönség előtt minden évben, Pünkösdkor. A „Con spirito” jelentése nemcsak a szentlélek eljövetelére utal, melyet minden keresztény egyház megünnepel Pünkösdkor, de egy zenei műszó is, ami megkéri a zenészt, hogy az adott dallamokat nagy átéléssel, lélekkel játssza.

2015-ben a bizánci rítusú egyházzene képviseletében jöttek létre egyedülálló hangversenyek az ország keleti részében. 2016-ban a római katolikus egyházzene képviseletében itt járt a pápa kórusa mellett az Oxfordi fiúkórus is. 2017-ben pedig – a Reformáció megszületésének 500. évfordulóján – Debrecen adott otthont a fesztiválnak a református egyházzene megismertetésével. 2018-ban az evangélikusokra került sor, akik olyan nagyszerű muzsikusokat “adtak már a világnak”, mint például Johann Sebastian Bach. A résztvevők megélhették, hogy liturgiájuk fontos alapeleme az emberi hang, az énekszó, a kórusdallamok. 2019-ben igyekezett összefoglalót nyújtani az elmúlt évekből. Világhírű magyar művészek tolmácsolásában minden helyszínen a maga teljességében, átfogó módon mutatkozott meg a fesztivál. A koncertektől a liturgikus alkalmakig, kórustalálkozótól az orgonakurzusig hozták emberi közelségbe a szakrális zene több évszázados hagyományát mind a négy keresztény egyház zenéjének teret adva.

Az eseménysorozat nemcsak zenei programokból áll, hívőknek és nem hívőknek, zenészeknek és érdeklődőknek is színvonalas programot kínál.

Az Egyházzenei Fesztivál, minden évben a nyári turizmust megelőzően kerül megrendezésre a pünkösdi időszakban. Programjai színesítik az előszezont, amellyel hozzájárul az érintett vidéki városok (Nyíregyháza, Debrecen, Békéscsaba, Pécs és Szeged) idegenforgalmának élénkítéséhez. A fesztivál célja, hogy az egyházzene eddig rejtve maradt értékeit minél nagyobb körben ismertesse meg. A programok által a közönség betekintést szerezhet a templomokon túl a helyi egyházmegyék életébe is, nagyobb megbecsülést szerezve ezáltal az egyházi közösségeknek és az adott felekezet kultúrtörténeti hagyományainak. A fesztivál tematikája a komolyzenei értékek mellett a liturgikus alkalmakat is előtérbe helyezi. Nincs jelenleg Magyarországon olyan országos kiterjedésű fesztivál, amelyben hazánk egymástól távol eső városai egyszerre vesznek részt. Az egyházi vezetők felekezetektől függetlenül fontosnak gondolják a fesztivál értékeit, az általa közvetített üzenetet, a közösségeke erejét. A Con Spritio Egyházzenei Fesztivál a vidéki közönséghez is eljuttat olyan nemzetközileg is színvonalas produkciókat, melyet eddig csak Budapesten láthatott a közönség.

Szervező: Filharmónia Magyarország

www.filharmonia.hu
Facebook oldal: https://www.facebook.com/egyhazzeneifesztival/
A fesztivál támogatója: az Emberi Erőforrások Minisztériuma