A múlt hét folyamán megtartottuk záróeseményünket a Budai Várban, ahol értékeltünk az idei év munkáját, a„Grand Opening Összetartozás” országos koncertsorozatot, valamint lefektettük a 2022-es évre vonatkozó terveinket, hisz az már nem titok, hagyományt kívánunk teremteni.

„Grand Opening – Köszönet” elnevezésű záróeseménynek a Budai Vár Főőrség épülete adott otthont. A találkozó nyitásaként levetítésre került a Grand Opening összefoglaló kisfilm, mely 5 percben mutatta be az eseménysorozatot, helyszínről-helyszínre, látványos képekben. Büszkék vagyunk rá, hogy az esemény ünnepi hangulatát élő zene biztosította. Csodás dallamokkal szórakoztatott mindenkit Kokas Dóra, aki J.S.Bach C-dúr prelúdium, Saraband és Gigue szóló csellóra című művet adta elő, míg Kelemen Gáspár és Berecz Laura többek között Wieniawsky 1. Capriccio két hegedűre művét játszotta. Célunk továbbra is felelősséggel képviselni a kultúrát és felhívni a figyelmet a művészeti közösségek megtartásának fontosságára. A 2021-es események alkalmávaltagszervezeteink egységes, országos közösségként elsőként fejezték ki köszönetüket a járvány utáni, a kulturális élet újra nyitásának lehetőségéért. Azon túl, hogy a nézők, a befogadó közönség számára létfontosságú a katarzisok megélése, a zene gyógyító ereje, a művészekről sem feledkeztünk meg, akik számára életben maradásuk feltétele a munka, a fellépések, az önkifejezés. Ezen gondolatok mentén szerveztünk meg az ország különböző emblematikus helyszínein, főterein a 14 zenei ingyenes koncertet.

A példaértékű összefogásnak az elkövetkező években méltó folytatást tervezzük. A tagokkal közös vágyunk, hogy 2022-ben is örömet, élményt kínáljunk a közönségnek és szolgáljuk a magyar kulturális életet, az előadók és a közönség egységes érdekeit.

Jövőbe tekintően dolgozunk tovább, 2022-ben egy nagy, közös budapesti koncerttel szeretnénk majd felvezetni a 2022-es „Grand Opening – köszönet” koncertsorozatot, melynek előreláthatóan a Budai Vár ad majd otthont, pontosabban a Királyi Lovarda előtti patinás tér, melyet Ifj. Vastagh György 1901-ben felállított szobra, a híres Csikós szobor ékesít ismét. A klasszikus zenei koncertek továbbra is a gerincét fogják adni a rendezvénysorozatnak, de olyan más társművészetekkel is ki fogjuk egészíteni, mint a tánc, az irodalom és a képzőművészet.

Bán Teodóra
elnök
Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége