Tavaszi Művészeti Fesztiválok Nagykanizsán

„Tavasz a kultúrában – Kultúra a tavaszban” címmel, 1993-ban indult útjára a Hevesi Sándor Művelődési Központ munkatársainak szervezésében az a kulturális rendezvénysorozat, amely – a tavasz, a megújulás jegyében – csokorba kötötte a nívós művészeti programokat, s a nagykanizsai közönség számára valódi különlegességeket kínált. A sorozat már a kezdetektől lehetőséget adott a helyi művészeti értékek és a tehetséges előadók felmutatására is.

A kezdeményezés töretlenül fejlődött, egyre népszerűbbé vált a városban olyannyira, hogy 1998-tól fesztivállá nőtte ki magát, s előbb Tavaszi Zenei Fesztivál elnevezéssel, majd pedig – 2000 óta – Tavaszi Művészeti Fesztiválként minden évben megrendezzük.

Az elmúlt két évtized alatt számos híres művész és együttes lépett színpadra a rendezvénysorozat jegyében Nagykanizsán: pl. a Pécsi Szimfonikus Zenekar, Miklósa Erika operaénekes, Szakcsi Lakatos Béla, Vukán György, a Kaltenecker Trió, a Magyar Virtuózok Kamarazenekar, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Benkó Dixieland Band, Zorán, Koncz Zsuzsa, a Magyar Állami Népi Együttes, Sebestyén Márta, a Muzsikás Együttes, stb. Nagykanizsa kulturális értékeit reprezentálva, önálló műsorral szerepelhetett a Tavaszi Művészeti Fesztiválon pl. Baráth Yvette énekművész, Németh Ferenc hegedűs, hangversenyt adott Nagykanizsa Város Vegyeskara, a Farkas Ferenc Énekegyüttes, a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar, a Fentős Ferenc Kamarazenekar, Kollonay Zoltán és zenekara,  de színpadra lépett a Zalagyöngye Táncegyüttes is.

A fesztivál elismertségét jelzi, hogy – az esemény szervezőjeként – 2000 óta  a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége tagjai lehetünk.

A Kanizsai Kulturális Központ létrejöttével, 2008-tól bővült a nagykanizsai Tavaszi Művészeti Fesztivál eseményeinek otthont adó helyszínek száma, rendezőként pedig továbbra is a kulturális-művészeti értékekre helyezzük a hangsúlyt. 

Az immár két évtizedes múltra visszatekintő, tavaszköszöntő kulturális programsorozat keretében ez évben március 25. és április 6. között – kilenc eseményen – szinte valamennyi művészeti ág képviselteti magát: a fotóművészet, a jazz, a komoly- és könnyűzene, a népi kultúra és a színházművészet. A programban nem csupán országos és nemzetközi hírnevű művészek és együttesek lépnek fel, hanem a helyi művészeti élet kiválóságai is szerepet kapnak.

A nagykanizsai Tavaszi Művészeti Fesztivált Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata – kiemelt rendezvényként – támogatja.

A hagyomány és a minőség kötelez bennünket, szervezőket: küldetésünk, hogy évről évre – így 2019-ben is – nívós fesztiválprogrammal örvendeztessük meg a kultúrát, a művészeteket kedvelő, igényes közönséget.

Részletes információ: http://www.kanizsaikultura.hu/


Kanizsai Kulturális Központ

A Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata fenntartásában működő intézmény széleskörű közművelődési tevékenységet folytat, nem csupán a településen élők, de a város vonzáskörzetének (közel 80 ezer fő) lakói számára biztosítja a nívós kulturális kínálatot: intézményegységei évente 20-30 színházi előadásnak, 6-8 komolyzenei hangversenynek, 8-10 könnyűzenei koncertnek és számtalan iskolai és városi kulturális programnak biztosítanak helyet.

A színházbérleti rendszer – az előadásoknak a székhelyintézmény, a Hevesi Sándor Művelődési Központ (8800 Nagykanizsa, Széchenyi tér 5-9.) közel 500 fő befogadására alkalmas színházterme ad otthont – budapesti valamint más vidéki és határon túli színházakat is vendégül lát. Befogadó színházként a tehetséges, népszerű színművészeket és remek díszletet felvonultató, nívós előadásokat tekintheti meg a színházszerető közönség Nagykanizsán.

A Medgyaszay Ház (8800 Nagykanizsa, Sugár út 5.) és a Móricz Zsigmond Művelődési Ház (8800 Nagykanizsa, Hajgató S. u. 1.)  – az épületek adottságaiból következően – elsősorban a kamaraszínházi előadásoknak, pódium esteknek, komoly- és könnyűzenei kamarakoncerteknek, népzenei és néptánc műsoroknak, ismeretterjesztő előadásoknak nyújt kiváló helyszínt (pl. Retro Kávéházi Esték, Családi Játszó-Tánc-Ház, Hadtörténelmi Esték, Kalandozó Kanizsaiak, bábszínházak és gyermekeknek szóló előadások). E rendezvényeket előszeretettel látogatja az igényes nagykanizsai közönség.

A Kanizsai Kulturális Központ módszertani útmutatást nyújt Bagola, Fakos, Sánc és Bajcsa közösségi színtereinek kulturális eseményeihez is (pl. időseknek, gyermekeknek szóló programok, településnapi kulturális rendezvények, helyi közösségek: klubok, szakkörök működése).

A tavaszköszöntő kulturális program-kavalkád a nagykanizsai Tavaszi Művészeti Fesztivál, amelynek keretében szinte valamennyi művészeti műfaj képviselteti magát. A Kanizsai Kulturális Központ e nívós művészeti eseménysorozat szervezőjeként tagja a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségének.

A Kanizsa Nemzetközi Jazz- és Világzenei Fesztivál – hazánk egyik legrégibb jazzrendezvénye – hagyományait viszi tovább 2016 óta a JazzKanizsa, ahol a műfajt kedvelő közönség világhírű muzsikusokkal találkozhat.

A Kanizsai Pünkösdölő 2015 óta az egyik kiemelt rendezvénye a Kanizsai Kulturális Központnak. Ez a kulturális esemény – az ünnep jellegéből adódóan – olyan programelemeket foglal magában, amelyek tükrözik a jeles nap szakralitását és a népi kultúrában gyökerező voltát.

A Hagyományok Napja – Kiskanizsai Búcsú a kiskanizsai városrész temploma védőszentjének ünnepe köré szerveződő, az itteni hagyományokra építő, kulturális és gasztronómiai programokkal gazdagított esemény július első vasárnapja köré szerveződik.

Népszerűek a képzőművészeti tárlatok a Hevesi Sándor Művelődési Központ Ősze András galériájában, emellett az Ifjúsági Galériában a tanulóifjúság is bemutatkozhat alkotásaival. Immár több mint négy évtizedes múltra tekinthet vissza az „Életünk” Országos Fotópályázat, amelyre 2-300 fotó érkezik nemcsak hazánk területéről, de határainkon túlról is. Kamara-jellegű, elsősorban konkrét rendezvényekhez kapcsolódó, tematikus tárlatokat a kisebb intézményegységekben is láthat a közönség.

A szakmai alkotóműhelyek (Kanizsa Fotóklub, Kamera ’67 Filmstúdió, Népi Díszítőművészeti Műhely,  Szövőműhely,  Kanizsa Folt Csoport), a város elismert művészeti csoportjai (Premier Táncklub, Nagykanizsa Város Vegyeskara, Zalagyöngye Táncegyüttes), az idősebb korosztály (Belvárosi Nyugdíjasklub, Pedagógus Nyugdíjasok Klubja, Szépkorúak Társasága) műhelymunkája részére helyet és infrastruktúrát biztosít a Kanizsai Kulturális Központ. Az intézményegységekben több civil szervezet végezheti kulturális tevékenységét a munkatársak módszertani útmutatása, szakmai támogatása révén (pl. Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Nagykanizsai Csoportja, A Szívbetegekért Egyesület, Kiskanizsai Polgári Olvasókör, Kiskanizsa Kulturális Egyesület).

A nemzeti ünnepek, emléknapok, évfordulók illetve a különböző közösségi programok megszervezésében a Kanizsai Kulturális Központ munkatársai partnerként együttműködnek az önkormányzati társintézményekkel, a civil szervezetekkel a rendezvények szakmai előkészítése és technikai hátterének biztosítása érdekében: pl. a Magyar Kultúra Napja, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója, a Város Napja, a Nemzeti Összetartozás Napja, Szent István ünnepe, Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál, az Aradi Vértanúk Emléknapja, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója.

A Kanizsai Kulturális Központ intézményegységei összehangoltan, a többi – Nagykanizsán működő –  közművelődési és közgyűjteményi társintézménnyel és civil szervezettel együttműködve töltik be a kultúraközvetítés nemes feladatát.

Fesztivál hírek