Szentendrei fesztiválok

A több mint 30 éves múltra visszatekintő Szentendrei Tavaszi Fesztivál egy több héten át (március-április) tartó összművészeti programsorozat Szentendrén, mely a téli, borongós, hűvös időszakból kulturális pezsgésre sarkallja a várost. Számos műfaj kiváló képviselőjével találkozhatunk ezekben a hetekben: színházi előadások, jazz-, komolyzenei koncert, irodalmi programok szórakoztatják a közönséget.

Szentendrei Tavaszi Fesztivál

Július elejétől augusztus végéig az öt évtizedes múltra visszatekintő fesztivál a Szentendrei Teátrum és Nyár időszaka alatt Szentendre utcái, terei, templomai, kertjei és udvarai a nyári hétvégeken színházi előadásoknak, koncerteknek, gyerekprogramoknak adnak otthont. A közel két hónapig tartó programsorozat vázát színházi előadások, és azon belül is a Szentendrei Teátrum saját, illetve koprodukcióban létrehozott premier előadásai adják. Szentendre belvárosában található féltucat játszóhely más-más profillal működik, így külön helye van a nagy színházi produkcióknak, monodráma és kamara előadásoknak, a jazzkoncerteknek és a gyerekelőadásoknak.   

Szentendrei Teátrum

A Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft. közel 10 éve szervezi a város nagyrendezvényeit és közművelődési programjait. A Kft. égisze alatt működik a Dunaparti Művelődési Ház, a Barlang és a város mozija, az artmozi hálózathoz tartozó P’Art Mozi. Intézményünk adja ki a város közéleti és kulturális lapját, a Szentendre és Vidékét. A nagyrendezvények művészeti koncepciója egyrészt teret adni a helyben születő művészeti értékeknek és a magas színvonalon működő művészeti együtteseknek, másrészt a hazai – esetenként külföldi – művészeti élet egy-egy kiemelkedő egyéniségének, társulatának bemutatkozási lehetőséget teremt.

Weboldal: szentendreprogram.hu
Facebook oldal: Szentendrei Kulturális Központ
Youtube csatorna: Szentendrei Kulturális Központ
Instagram: szentendreiteátrum

További fesztiválok
Szentendrét nemcsak különleges városképi és természeti adottságai teszik méltán népszerűvé a látogatói körében, hanem számtalan érdeklődőt vonzanak az immár egymást érő kulturális, gasztronómiai fesztiváljai és kiemelt rendezvényei.

Fesztiváljaink programja különféle művészeti ágakban (színház, zene, irodalom, folklór, képzőművészet) széles rétegek számára nyújt értékes kulturális kínálatot: a gyermekektől a fiatal korosztályon át az igényes kultúrát fogyasztó felnőttekig.

 Intézményünk a fesztiválok megrendezése során együttműködik a város kultúraszervező köz- és magánintézményeivel.

A szabadtéri fesztiválok ingyenesek. Belépőjegyet csak a Szentendrei Tavaszi Fesztivál, a Szentendrei Teátrum előadásaira és a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál egyes eseményeire kell váltani.

Weboldal: szentendreprogram.hu/fesztivalok
Youtube csatorna: Szentendrei Kulturális Központ

Facebook oldalak:Szentendrei Karnevál Szentendrei Karnevál
Szentendrei Tavaszi Fesztivál Szentendrei Tavaszi Fesztivál
Szentendrei Pestisűző Fesztivál Szentendrei Pestisűző Fesztivál
Szentendrei Teátrum és Nyár Szentendrei Teátrum
Szentendrei Ister Napok Ister Napok Szentendrén
Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva
Szentendrei Jazz -és Bornapok Szentendrei Jazz -és Borfesztivál

Advent Szentendrén Advent Szentendrén

A farsangi szezon végéhez, a farsangfarkához igazítjuk télbúcsúztató fesztiválunkat a Szentendrei Karnevált.  Szentendre mediterrán jellegének, hangulatának megfelelően a velencei karnevált idéző maskarások, mutatványosok lepik el az utcákat. A Fő téren felállított színpadon két napon át egymást követik a népzenei, világzenei, könnyűzenei produkciók, gyermekkoncertek, sötétedés után farsangi fényfestéssel egybekötve. A rendezvény legnépszerűbb és leglátványosabb programeleme a fáklyás – álarcos felvonulás, látványos tűzzsonglőr produkcióval párosítva.

Alighogy befejeződött áprilisban a Szentendrei Tavaszi Fesztivál, május első hétvégéjén kerülmegrendezésre a Szentendrei Sörfesztivál. A két-háromnapos fesztivál gazdag programválasztékában minden korosztály megtalálja a számára érdekeset: számos koncert, könnyűzenei tehetségkutató verseny, utcabál, gyermekprogramok várják a látogatókat. A fesztivál erőssége a gasztronómiai élmény, hiszen a belváros sétálóutcája kézműves sörök színes választékát kínálja.

A május utolsó hétvégéjére eső Szentendrei Gyereknapon Szentendre egy napra Lurkócia Gyermekállammá alakul át -amit akárcsak egy igazi országot- minisztériumok irányítják. A gyerekek nyolc állomáson, azaz Minisztériumban (pl: Meseügyi, Játszóparkügyi, Lazulásügyi Minisztérium) tehetik próbára ügyességüket, kreativitásukat, leleményességüket. Emellett koncertek, utcaszínházi programok, kézműves foglalkozások, pihenő-szigetek, játszóparkok, sportprogramok várják a városi és környékbeli gyerekeket, családokat.

Legújabb, 2018-ban először megrendezett, kortárs művészeti fesztiválunk, a Szentendrei Pestisűző arra a városi legendára épül, miszerint a XVIII. századi pestisjárvány pusztítása elkerülte a várost. Szentendre leggazdagabb polgárai hálából egy Kalmár (közismertebb nevén Pestis) keresztet emeltetett a város Fő terére, mely a mai napig a város egyik fő szimbóluma. A fesztivál idején koncertek, a Dunán zajló hajóversenyek, esti fáklyás felvonulás, gasztronómiai vásár, és a fő attrakció egy kortárstánc performance, a pestisűzés szórakoztatja a látogatókat.

A 2004 óta, július harmadik hétvégéjén megrendezésre kerülő, a város helyi hagyományaira épülő Szentendrei Ister Napok az egyik legkedveltebb ingyenes családi rendezvény. A Duna -ókori nevén Ister- Szentendre gyöngyszeme, mely számos vízi és vízparti programot kínál a helybelieknek és az idelátogatóknak. A Dunán evezős és sportversenyek, a korzón színpadi programok, táncházak és koncertek sokasága várja a közönséget. Szombat este a szentendrei kuriózumnak számító dunai zenés gyertyaúsztatás páratlan látványában gyönyörködhet a közönség.

A nyár utolsó hétvégéjén rendezzük meg „legszentendreibb” fesztivált, Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva változatos művészeti és gasztronómiai programok özönét nyújtó programsorozatot.A rendezvény célja, hogy Szentendre megmutassa sajátos értékeit a kultúra, a művészet és a vendéglátás területén, s néhány napra késő esti, igazi mediterrán élet töltse meg a belvárost. Mindezt összefogva a város kulturális intézményeivel, civil szervezeteivel, művészeti egyesületeivel és üzleti vállalkozásaival. Így a programok műfaji és tematikai sokszínűsége szinte felsorolhatatlan. A „Házak, udvarok, házigazdák” elnevezésű program keretében pedig több mint 30 helyszínen, házakban, udvarokban, kertekben látják vendégül az érdeklődőket az ott lakók: üzlet- és galériatulajdonosok, a helyi közéletben aktív civilek. 

A Szentendrei Jazz- és Bornapok szeptember utolsó hétvégéjén várja Szentendre belvárosában a látogatókat. Neves hazai borászatok, szentendrei kötődésű pincészetek várják a bor szerelmeseit. A rendezvény emellett számos kulturális programmal, színpadon és tematikus sétákkal nyújt teljes feltöltődést vendégei számára.

Szentendre történelmi belvárosa ünnepi díszbe öltözik az adventtől vízkeresztig tartó időszakban, a közel 6 héten át tartó Advent Szentendrén programsorozatra. Adventi vásár, szabad- és beltéri rendezvények, változatos művészeti és kulturális programok és kiállítások várják a látogatókat. A négy adventi vasárnapon a város lakói már hagyományosan gyertyát gyújtanak a Fő téri kereszt körül elhelyezett hatalmas adventi koszorún. Az adventi programsorozat ingyenes újévi koncerttel zárul január elején

Galéria

 

Fesztivál hírek