Soproni Ünnepi Hetek

Soproni Ünnepi Hetek

A Soproni Ünnepi Hetek a város és az egész régió kulturális arculatának egyik meghatározó rendezvénysorozata, mely 2019. június 8. és július 7. között 62. alkalommal kerül megrendezésre. A több mint fél évszázados múltra visszatekintő Soproni Ünnepi Hetek a város egyik legnagyobb összművészeti fesztiválja. A rendezvénysorozat neves művészek és helyi művészeti csoportok közreműködésével közel egy hónapon át várja a látogatókat. Ez idő alatt szabadtéri előadások, koncertek, folklórbemutatók kirakodóvásár, térzene, gyermekprogramok, képző- és iparművészeti kiállítások töltik meg a történelmi belváros tereit, udvarait. A Soproni Ünnepi Hetek alatt az alábbi programokat szervezzük:

Soproni Tündérfesztivál 2019. június 8-9.

A gyerekek soproni fesztiválja ingyenes, 1 napos, szabadtéri, családi rendezvény, melynek 2015-től Közép-Európa leghosszabb tere, a soproni Deák-tér ad otthont. A rendezvény a város egyik legnagyobb családi eseményévé nőtte ki magát, 2018-ban már közel 8000 ember fordult meg a fesztiválon.  A látogatók számos színpadi produkció, köztük koncertek, tánc- és bábelőadások, bűvészshow, tudományos kísérletek bemutatója valamint rengeteg varázslatos játék közül válogathatnak.

Sopron Drum 2019. június 10-17.

A Sopron Drum Magyarország egyik legkülönlegesebb fesztiváljára. Immár második alkalommal, a világ legjobb ütőhangszeres művészeit bemutatva, Magyarország legjelentősebb ütőhangszeres találkozójának ad otthont a város. A tavalyi fesztivál sikeres koncepcióját folytatva, a meghívott világsztár művészek a koncertjeik mellett oktató előadásokat (mesterkurzusok/workshopok) is tartanak a fiatal ütőhangszeres generációnak, pedagógusoknak, aktív zenészeknek és természetesen az ütőhangszeres zenét kedvelő közönségnek. Ezek a koncertek és a személyes találkozások maradandó élményt nyújtanak a résztvevőknek, hiszen közvetlenül részesülnek azokból a hihetetlen zenei energiákból és tehetségből, amivel a meghívott művészek rendelkeznek.

Sopron Classic 2019. július 1-7.

Soproni Ünnepi Hetek utolsó hetében a klasszikus zene áll a fesztivál a középpontjában. Operaelőadások, kórusünnep, orgonakoncertek, kamarazenei rendezvények várják a soproniakat és a Sopronban látogató turistákat a Fertőrákosi Barlangszínházban és a történelmi belvárosban.

Sopron hosszú történelme során a zene mindig is fontos szerepet játszott a város kulturális életében. A városi alkalmazású zenészek produkciói mellett a templomokban, iskolákban és 1829-től kezdve a Soproni Zeneegyesület keretei között mindig magas színvonalon muzsikáltak. A Sopron-vármegyéből elszármazott híres zenészek szívesen jártak vissza szülőföldjükre, mint Liszt Ferenc, és világjáró művészek is örömmel vendégszerepeltek városunkban, mint Dohnányi Ernő. Goldmark Károly, a sopronkeresztúri kántor fiaként a zeneegyesületi iskolában tanult hegedülni, majd pályakezdőként a soproni színházhoz szerződött. Haydn, a vármegye főispáni tisztét is betöltő Esterházy-herceg muzsikusaként gyakran járt a városban, és a XX. században több jelentős zeneszerző vallotta magát soproninak (Soproni József, Szokolay Sándor). Dohnányi Ernő a Fertőrákosi Barlangszínház „felfedezésével” új fejezetet nyitott a térség kulturális életében.

Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft.

A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. Sopron legnagyobb kulturális intézménye. A Soproni Petőfi Színház fenntartása mellett feladatai közé tartozik komoly- és könnyűzenei programok, családi rendezvények, városi ünnepségek, kiállítások és szabadtéri fesztiválok szervezése is.

A város kulturális alapellátásán túl rendhagyó programokkal gazdagítja a város életét. Működteti a város szimfonikus zenekarának, a 190 esztendős Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekart, üzemelteti a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházat, valamint a város képzőművészeti kiállító termeit: a Festőtermet és a Munkácsy-teremet. 

Fenntartó: Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft.

Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. 100% tulajdonosa Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata

Fesztivál hírek