Régi Zenei Napok

A II. Világháború utáni, az európai zenetörténet egyik legnagyobb hatású mozgalma a régizenei mozgalom, mely az elmúlt évszázadok zeneműveinek autentikus előadására törekszik. Zeneszerzők, zenetörténészek, hangszeresek, énekesek, karmesterek, hangszerészek és még ki tudja hány mesterség tagjai tűzték ki célul maguknak, hogy régen élt zeneszerzők darabjait hitelesen szólaltassák meg, olyan hangzással, amilyennek a komponista is hallhatta azokat. Az első időkben Angliában és Hollandiában virágzott a mozgalom, majd hamar megjelent Magyarországon is.

Hazánkban a legrégebben alapított historikus zenei fesztivál a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. szervezésében megvalósuló Régi Zenei Napok. A rendezvénysorozat tradíciójához és szakmai rangjához méltóan, minden évben az ország legmagasabb színvonalú régizenei kínálatát nyújtja. A fesztivál egyben a hazai korhű zenei oktatás legmagasabb szintű, hiánypótló fóruma is, ahol a világ legrangosabb professzorai tartanak mesterkurzusokat.

Először Sopronba, majd a gyönyörűen felújított fertődi barokk kastélyba, majd 2018-tól Vác városába érkezik a Régi Zenei Napok rendezvénye. A Duna-kanyar barokk gyöngyszemeként emlegetett város ideális és történelmileg hiteles helyszín a fesztivál számára. A XVIII. század második felében épült Székesegyház, Püspöki palota, vagy a Fehérek temploma tereit a kurzushallgatók és professzorok töltik meg a barokk kor legkiválóbb zeneszerzőinek muzsikájával a nyári fesztivál során. A kiemelkedő színvonalú kurzusok és koncertek turisztikai vonzereje sem elhanyagolható, mind hazánkból, mind pedig külföldről Vácra csábítja a zenét szerető közönséget!

A fesztivál támogatói:
az Emberi Erőforrások Minisztériuma
Nemzeti Kulturális Alap

A fesztivál rendezője a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft.

www.filharmonia.hu

Facebook oldal: https://www.facebook.com/regizeneinapok/

Galéria

Fesztivál hírek