Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál

A szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál története több, mint harminc évre nyúlik vissza. Ezért sajnálattal tudatja a Filharmónia Magyarország a kedves közönséget, kurzushallgatókat, professzorokat, hogy az ország egyik legnagyobb presztízsű zenei rendezvénye az idei évben a koronavírus által okozott helyzet miatt elmarad. Bízunk benne, hogy a világjárvány elcsendesedése után a jövő évtől a fesztivál újra méltó módon képviselheti a Bartóki örökséget.

A Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál az ország legnagyobb presztízsű zenei szemináriuma. A szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál története több, mint harminc évre nyúlik vissza, és az eredetileg 1967-ben Budapesten elindított Nemzetközi Bartók Szeminárium örökségét folytatja.

A Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál kurzusai abban segítenek a világ minden szegletéből Magyarországra érkező zenészeknek, hogy jobban megértsék Bartók művészetét, zenei nyelvezetét és a világhírű zeneszerzőről autentikus környezetben, a hazájában tanulhassanak olyan kiváló muzsikusoktól, akik professzionális interpretálói, ismerői Bartók művészetének.

Kezdetben Bartók Béla tanítványai és pályatársai tanítottak rendkívüli nemzetközi érdeklődés mellett, majd ahogyan a mesterkurzusok köre bővült, és felmerült a karmesterek képzése is, a szeminárium Szombathelyre költözött. A karmesterkurzus növendékei a Szombathelyi Szimfonikus Zenekart vezényelhetik, ami Magyarországon egyedülálló lehetőség, de a világban is ritka alkalom, hogy a karmesterek zenekar előtt gyakorolhassanak. A rendezvény 1986-tól fesztivállá bővült, a bartóki életműhöz a kortárs zene társult, és nemzetközi rangú művész-professzorok fémjelezték rangját. Kurtág György, Eötvös Péter, Kocsis Zoltán, Rohmann Imre, Perényi Miklós és Somfai László vállaltak meghatározó szerepet a megújult programban, és olyan vendég-előadók látogattak el Szombathelyre, mint John Cage, Ligeti György, Louis Andriessen, Marco Stroppa, Heinz Holliger, Kim Kashkashian, és még nagyon sokan a világ élvonalából. Hosszú évekig vállalt tanítást többek között Peskó Zoltán és Pauk György. A szeminárium és a fesztivál programkínálatát zenetudományi előadások és nemzetközi konferenciák színesítik.

A Filharmónia Magyarország a Bartók Szeminárium keretében színesíti Szombathely városának programkínálatát, frissen tartja a bartóki örökséget, annak nemzetközi reputációját  és feladatot vállal a fiatal tehetséges zenészek képzésében is.

Facebook: https://www.facebook.com/bartok.szeminariumesfesztival/

A fesztivál támogatói:
Nemzeti Kulturális Alap
Szombathely Város Önkormányzata
Emberi Erőforrások Minisztériuma

Szervező: Filharmónia Magyarország

Galéria

Fesztivál hírek