Kőszegi Várszínház

A Kőszegi Várszínház 1982-ben alakult az 1532. évi ostrom 450 éves évfordulójára. A fesztivált működtető Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház a város egyetlen közművelődési-kulturális intézménye, mely a nyári színházon kívül számos országos ismertségnek örvendő fesztivált szervez az év során, illetve felel a város sokszínű kulturális életéért. Szakmai menedzsmentje több éve együtt gondolkodó, dolgozó, alkotó szakemberekből áll, akik joggal vívták ki mind a közönség, mind pedig a szakma tiszteletét. Évente 3-4 új bemutatóval gazdagítja a színház a szabadtéri színjátszás hagyományait, mely mellett több tucat vendégelőadást is fogad a Jurisics Vár csodálatos akusztikájú udvarán.

www.koszegivarszinhaz.hu

Kőszeg város Vas megye nyugati szélén, az osztrák határ közelében fekszik.  A Kőszegi járás központja. Gazdag múltja révén sokszor jelentős szerepet töltött be Magyarország és Ausztria történelmében. Vas vármegyében egyedüliként már 1328-ban királyi városi címet kapott, amelyet 1648-ban szabad királyi városi ranggal erősítettek meg. 1532-ben Jurisics Miklós várkapitány megvédte városát a török elleni támadástól, ezáltal megakadályozva Nyugat-Magyarország és Bécs elfoglalását. A város sikeres helytállása először a hírnevet, majd a gazdaság felvirágzást hozta el. Mivel ezt követően a háborúk már elkerülték, mára országunk műemlékekben egyik leggazdagabb városa lett. A történelmi városközpont felújításáért 1978-ban Hild János-díjat kapott, majd 2004-ben a Magyar Televízió nézőinek szavazata alapján az „Az év települése” címet érdemelte ki. 2009-ben „Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációja” címet érte el a Kőszegi-hegység településein működő Írottkő Natúrparkért Egyesület. A Kőszegi Tájvédelmi Körzet központja, számos látnivalót kínálva a természet szerelmeseinek is. A városban három kultúra keveredik: a magyar, a német és a horvát. A németek a 200 évig tartó osztrák fennhatóság alatt települtek be, míg a horvátok a török támadását követően. A szőlészetet és borászatot a rómaiak honosították meg, majd erről 1279-ben is említést tesznek, illetve az 1740-től vezetett az UNESCO védettséget élvező „Szőlő Jövésnek Könyve” tanúskodik.

A város legfontosabb kulturális programjai többszáz éves hagyományokon alapulnak. A Páratlan Párlatnap az 500 éves desztillálási hagyományokat élteti. A Szőlő Jövésnek Könyve előtt tisztelgő programsorozat minden évben a Szent György-nap (április 24.) köré szerveződik. A Kőszegi Várszínház 1982 óta ad művészi élményeket 2 hónapon keresztül. A Félhold és Telihold Kőszegi Ostromnapok az 1532. évi augusztusi híres ostromra emlékező katonai hagyományőrző rendezvénysorozat. A Kőszegi Szüret szeptember utolsó hétvégéjén a borászati hagyományok ápolását szolgáló esemény, 1973-tól nemzetközi fúvószenekari találkozóval. A Orsolya-napi Vásár Gasztronómiai Fesztivál a város középkori nagy vásárának állít emléket. Ezek a programok a Nyugat-Dunántúl Kiemelt Rendezvénye címet is birtokolják.

www.koszeg.hu
www.jurisicsvar.hu

A Jurisics-vár Művelődési Központ a történelmi emlékhely besorolású Jurisics Várban működik, hármas funkciót látva el: turisztikai célállomásként üzemelteti a Jurisics várat és kiállításait; közművelődési alaptevékenységet lát el és a város nagy fesztiváljainak szervezője: Kőszegi Várszínház, Kőszegi Szüret, Orsolya-napi Vásár Gasztronómiai Fesztivál.

Fenntartó/fő támogató; Kőszeg Város Önkormányzata

Galéria

Fesztivál hírek