Fesztivál Akadémia Budapest

A Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) nyári kamarazenei fesztivált, koncerteket, mesterkurzusokat, előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket, továbbá két nemzetközi hegedűversenyt is rendez.

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás művészeti vezetésével működő FAB ötlete még 2002-ben merült fel: Budapest számára kiváló lehetőség lenne, ha nyaranta egy kamarazenei fesztiválnak adna otthont a Zeneakadémia és további jelentős kulturális intézmények, a főváros szíve pedig zenével telne meg ekkor is. A nemzetközi mezőnyben is kiemelkedő, a világ legrangosabb fesztiváljai között számon tartott eseménysorozatot 2016 óta rendezik meg minden évben számos szakmai eseménnyel, mesterkurzussal kiegészítve. Vezető hazai szólisták mellett olyan rangos nemzetközi művészek léptek már fel a FAB koncertjein, mint Kocsis Zoltán, Joshua Bell, Nicolas Altstaedt, Gidon Kremer, Patricia Kopatchinskaja, Shlomo Mintz, Maxim Rysanov, Alina Ibragimova, Vilde Frang, Shai Wosner, és a sor hosszan folytatható.

A FAB a jövő muzsikusainak felfedezését, képzésük támogatását, szakmai fejlődését is elsődleges céljának tekinti. Kezdettől fogva központi szerepet kaptak tehát életében a kulturális intézményekben tartott előadások és mesterkurzusok, míg 2017 óta a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny, 2020-tól pedig a Hubay Jenő Nemzetközi Hegedűverseny szervezése is fontos része tevékenységének. 

Weboldal: https://fesztivalakademia.hu/

Fesztivál hírek