Debreceni Bor- és Jazznapok

A Nagyerdő csodálatos környezetében a legszebb magyar borok és a legszínvonalasabb magyar és külföldi jazzformációk jegyében rendezzük meg évről-évre az észak-alföldi régió legrangosabb bor és jazzfesztiválját. A több, mint 10.000 látogató három színpad koncertjei közül és 70 pincészet bor kínálatából válogathat minden év augusztusának első hétvégéjén.

2015-ben a Debreceni Borkarnevál és a Debreceni Jazznapok házasításából jött létre a Debreceni Bor- és Jazznapok. A két rendezvény házasítása jó ötletnek bizonyult, ezt nagy örömünkre már a szakma is alátámasztotta: A rendezvény 2016-ban a Magyar Fesztiválregisztrációs és Minősítési Rendszerben elnyerte a „Kiváló Minősítésű Fesztivál” címet, az Európai Fesztiválszövetség 2017-ben pedig a legjobb európai fesztiválok közé választotta a rendezvényt.

A Debreceni Nagyerdő – azon túl, hogy az első hazai természetvédelmi terület – városunk legfontosabb rekreációs övezete. A 2014-ben felújított Nagyerdei parkban immár ötödik alkalommal rendezzük meg a rendezvényt oly módon, hogy az előző évtizedek két legizgalmasabb nyári szabadtéri programját, a jazznapokat és a Borkarnevált összevontuk a Békás-tónál. A rendezvény ma Magyarország egyik legnagyobb boros rendezvénye és a résztvevő művészek számát tekintve legnagyobb jazzfesztiválja. A számok tükrében: 4 nap, 20 borvidék, 70 borászat, 42 koncert, összesen közel 200 hazai és külföldi zenész. A három jazz-színpadon kizárólag színvonalas élőzenei produkciók biztosítják az igényes szórakoztatást. A kiállítók számát tekintve a rendezvény Magyarország három legnagyobb borfesztiválja között van a budavárival és a szegedivel egy társaságban.

A mind színvonalában, mind látogatottságában folyamatosan fejlődő esemény a hazai gasztrokulturális programkínálat élvonalát képviseli. A zenészek jó hírét viszik, a borászatok és kereskedések rendelkezésére álló helyek a rendezvényt megelőzően már hetekkel betelnek, de a közönség is hasonlóképpen ítéli meg: az előző években a rendezvény négy napja alatt meghaladtuk a húszezres látogatottságot.

Nem maradtak el a rangos szakmai elismerések sem: 2016-ban „Kiváló Minősítésű Fesztivál” lett, 2017-ben pedig az Európai Fesztiválszövetség választotta a legjobb európai fesztiválok közé.

Célunk a magyar bor kultúrájának emelése, ápolása, és értékes hagyományainak továbbadása, valamint a rádióban és tévében látható és hallható (mainstream) zenei előadók mellett a jazz szubkulturájának közelebbé hozatala és a közel öt évtizede megrendesére kerülő Debreceni Jazznapok hagyományának tovább táplálása a fiatalabb, esetleg a műfajt nem ismerő közönség felé.

Magyarországon mintegy 80 ezer hektáron évi 3 millió hl bor készül. Országunk kiváló termőhelyi adottságai, éghajlati viszonyai, a borkészítés évszázados hagyományai, a borral foglalkozók szakértelme és munkája mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy évről-évre kiváló magyar borok készüljenek.

Hisszük, hogy a rendezvény – a magyar boroknak a termelőktől a fogyasztókhoz juttatásán túl – eredményesen járult hozzá a kulturált borfogyasztás népszerűsítéséhez és egy értéktudatosabb vásárlói szemlélet formálásához egyaránt.

Debrecen egykori szőlőskertje, az Érmellék – ez a 30-35 magyarlakta településből álló borvidék – látta el Debrecen városát évszázadokon át az értékes nedűvel. Az utóbbi években újjáéledő borvidéken készülő borok bemutatásával szeretnénk a figyelmet ismét ráirányítani erre a partiumi kistájra, különösen pedig annak egykori zászlósborára, a bakatorra, amely néhány éve már kóstolható is egy-két pavilonban.

A kiállítók kétharmada családi borászat, amelyek 20 magyar borvidéket reprezentálnak. További pavilonokban a vidék kézműves élelmiszereinek (sajt, méz, lekvár stb.) és egyéb termékeinek vására zajlik, a látogatók étkezéséről pedig három helyszínen a magyar konyha tájjellegű, tradicionális ételeit kínáló meleg konyhás vendéglátó vállalkozások gondoskodnak.

A rendezvényterületen a kiállítók számát limitáljuk, egyrészt a természetvédelmi oltalom alatt álló rendezvényhelyszínt nem tehetjük ki nagyobb környezetterhelésnek, másrészt inkább a minőségi, mint a mennyiségi fejlesztést tartjuk üdvözítőnek.

A Debreceni Bor- és Jazznapok rendezője a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft.

http://boresjazz.hu/

Galéria

Fesztivál hírek