Budapesti Nemzetközi Zenei Versenyek

A Budapesti Nemzetközi Zenei Verseny az Európai Versenyek Szövetségének alapító tagja, a világ versenyeinek sorában nagyon rangos szerepet mondhat magáénak, a nemzetközi versenynaptárban számítanak az általa rendezett rangos megmérettetésekre.
A Budapesti Nemzetközi Zenei Verseny hagyományai 1933-ig nyúlnak vissza. Első programja a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny volt, amit Fischer Annie nyert meg.

A versenyt 1956-ban újították fel, azóta különböző kategóriákban évente kerül megrendezésre. A Budapesti Nemzetközi Zenei Versenyen díjat nyert – azóta világhírűvé vált – művészek listája, a teljesség igénye nélkül: Lev Vlasenko, Lazar Berman, Robert Benz, Francesco Finotti, Geoffrey Payne, Tabea Zimmermann, Bächer Mihály, Mező László, a Bartók vonósnégyes, Polgár László, Hamari Júlia, Bogányi Gergely és Kelemen Barnabás, Perényi Miklós stb.

A versenyek a következő kategóriákban kerültek megrendezésre 2011-től napjainkig:

2011. – Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny
2012. – Szigeti József Hegedű-és Brácsaverseny
2013. – Nemzetközi Fuvolaverseny
2014. – Pablo Casals Gordonkaverseny
2016. – Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny
2017. – Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny

Az évek során a szakmai zsűriben olyan elismert művészek sorakoztak fel mint Marta Casals Istomin (Pablo Casals özvegye) Frankl Péter, Fenyő László, Kocsis Zoltán, Rivka Golani, Kelemen Barnabás, Eötvös Péter, Kobayashi Ken-Ichiro és Leslie Rosenthal.

A versenyek rendezője, a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. ezeknek a versenyeknek a megszervezésével lehetőséget kínál a fiatal művészeknek, hogy tehetségüket megmutassák a szakmának és versenyeredményeikkel elinduljanak egy sikeres karrier felé.

www.filharmonia.hu

A versenyek támogatója:
Emberi Erőforrások Minisztériuma

Fesztivál hírek