VIII. Egri Kamaraopera Fesztivál

Önmagunkért

2021. október 8-17.

Tisztelt Közönségünk!

Nagy örömünkre szolgál, hogy a pandémia miatt tavaly elmaradt fesztiválunk után idén lehetőségünk van ismét megrendezni ezt a különleges kulturális eseményt, Nagy szeretettel várjuk Önöket erre a most már két hétvégére bővült rendezvénysorozatra.  Mindezt elsősorban Önökért hoztuk létre, de önmagunkért is, mert hisszük, hogy a művészi élmény, az önmagunkról és a világról való szabad gondolkodás felemelő varázsa az egyik legfontosabb éltető erőnk, amely reményt és értelmet ad életünknek a nehézségek közepette is.

Az idei programot egy ősbemutatóval indítjuk,  Szalai Katalin: Elcserélt fejek című szórakoztató-elgondolkodtató kamaraoperájában a szerelmi háromszög egységében senki sem lehet igazán önmaga 

Kicsit hasonlóan a gyermek Mozart első operájában  Bastien és Bastienne története is arra tanít, hogy „meg kell tanulnunk vágyakozni azután, ami a miénk“ és a szerelemben eggyéválás, önmagunk elveszejtése, vagy megtartása bizony kínokkal jár. 

Az idén 230 éve elhunyt páratlan zseni élete is tele volt gondokkal és mindennapi pénzügyi nehézségekkel, mint arról az egri Lyceum könyvtárában őrzött eredeti Mozart kézirat is tanuskodik, amelyet a fesztivál ideje alatt a nagyközönség is megtekinthet. . 

Az idei Gasztropera világsztár vendégének csodálatos hangjával és a vele való személyes találkozással éltre szóló élménnyel gazdagíthatjuk önmagunkat.

A gyerekek Moll tündér segítőiben  önmagunkraismerhetnek és Rigócsőr király zenés meséjében megláthatják,hogy önteltségünk gyakran nehezen engedi felismerni az igazán értékest.  

A sokszor önkínzó, önámító szerelem barokk kori szenvedélyét a francia Air de cour világa és Casanova történetének bábadaptációja varázsolja elénk.

Végül pedig egy kortárs zenekari ősbemutatót követően önmagunk7 ajtóval zárt rejtett titkait tájuk fel a 140 éve született Bartók Béla egyetlen operájának, a Kékszakállú herceg várának különleges kamara változatában.

Az Egri Kamaraopera Fesztivál idén 11 izgalmas programot kínál Önöknek, melyek közt minden korosztály megtalálhatja a maga számára megfelelőt. 

Jöjjenek bátran! 

Szabó Sipos Máté

művészeti vezető