A Margitszigeti Nyári Fesztivál egy régi-új fesztivál, mely középpontjában a reprezentatív nyári színház produkciói állnak. A fesztivál 2020 óta a korábbi Budapesti Nyári Fesztivál margitszigeti programjait viszi tovább – térben, időben, kínálatban kiszélesítve azt: tavaszköszöntéstől, a nyári főprogramokon keresztül az indiánnyárba nyúlva. A fesztivál szervezője a kettős fenntartású Margitszigeti Színház Nonprofit Kft. a 2021. évben nagyobb területen, hosszabb évaddal készül.

A Margitszigeti Nyári Fesztivál az országban olyan egyedülálló szabadtéri játszóhely, mely méltán híres, nemzetközileg kiemelkedő repertoárjáról. Évről-évre világhíres művészek, társulatok, produkciók lépnek fel nagyszínpadán. A színház továbbra is elkötelezett a magas minőségű nemzetközi és hazai produkciók iránt, de felmérve és értékelve az igényt a színház speciális adottságaira, kapcsolatait bővíteni kívánja oktatási és művészetoktatási intézményekkel. A 2021-es és az azt követő évadok bővebb és gazdagabb kínálattal jelentkeznek majd, az aktív és konstruktív együttműködéseknek köszönhetően.

A színház kiemelt játszóhelye – a közel 3000 főt befogadó nézőterű szabadtéri főszínpad – mellett a teátrum kerengője, valamint a centrumában magasló műemlék víztorony ad lehetőséget tematikus programok rendezésére. Itt fiatal alkotókkal, művészhallgatókkal, tervezünk közös projekteket. A fiatalok felkarolása mellett a kisiskolás korosztály színvonalas szórakoztatása, edukációja is célja a fesztiválszervezőknek. A gyerekek – iskolai szervezett programként – biztonságos környezetben élvezhetnek egy-egy nekik szóló előadást, bábjátékot vagy zeneismereti koncerteket, amellett, hogy a Margitsziget történelmével ismerkednek és játszhatnak egy jót a szabadban.

A Margitsziget értékes történelmi, egyháztörténeti, valamint különleges természeti adottságokkal rendelkezik, melyből kiemelkedik a Domonkos-rendi apácakolostor épületmaradványa és a Szent Mihály kápolna. A Margitszigeti Színház tervei szerint a kolostor fő templomhajójában – a szakrális helyhez méltó – koncertsorozattal kívánja gazdagítani a fesztivál kínálatát, az akár 400 fő biztonságos befogadására is alkalmas téren.

A sokak által szeretett és (el)várt térítésmentes hétvégi gyerek és családi programok, koncertek az interaktív meseszínpadon, a koraesti térzene koncertek a platánok alatt tavasztól kora őszig várják a látogatókat. Emellett a Margitszigeti Színház és a Petőfi Irodalmi Múzeum – az elmúlt évek nagy sikerét folytatva – különleges irodalmi sétákat szervez.

A Margitszigeti Színház elkötelezett az itt élők, az ide látogatók életének megszépítése iránt, az iránt, hogy a Margitszigeten, a természeti és történelmi helyszínek ölelésében – Budapest Tündérkertjében – tartalmas, értékes kulturális tartalmat adjon Közönségének.

Fő támogatónk: az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Weboldal: margitszigetiszinhaz.hu

Fotó: Éder Vera, Halmai Gyöngyi