Kecskemét 1970-ben adott otthont először a Kodály Szemináriumnak. A nyári Szemináriumokhoz a kezdetek óta egy hangversenysorozat kapcsolódott, amely 1991-től viseli a Kodály Fesztivál nevet. Az elmúlt évtizedekben kialakult a fesztivál fő koncepciója: Kodály zeneművei és az életművéhez kapcsolódó régi és újabb szerzők műveinek megszólaltatása, kortárs magyar zene jeles képviselőinek bemutatása, verseny győztes fiatal művészek számára bemutatkozási lehetőség biztosítása, helyi zenei műhelyek bemutatkozása, megemlékezés jeles zenei évfordulókról. Az évek során gazdagodott és színesedett a program: más művészeti ágak is helyet kaptak a Fesztivál programjában. 1998-tól a fesztivál Kodály Művészeti Fesztivál néven vált Kecskemét és a régió egyik legjelentősebb kulturális eseményévé. A távlati céljaink között szerepel, hogy a fesztivál az ország jelentős fesztiváljai közé kerüljön. Határozott szándékunk, hogy Kecskemét lakossága magáénak érezze a fesztivált.

A Kodály Művészeti Fesztivál rendezvényeit szoros együttműködésben rendezzük meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézettel. Az intézet igazgatója, dr. Nemes László Norbert a fesztivál művészeti tanácsadója évek óta.

A Kodály Művészeti Fesztivált a Hírös Agóra Nonprofit Kft. szervezi és bonyolítja Kecskemét Megyei Jogú Város támogatásával.

A Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft. 2015. július elsejével kezdte meg közös munkáját az előzőleg három külön egység egyesülésével. Ezek a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ Nonprofit Kft, a Kecskeméti Ifjúsági Otthon és a HELPI – Kecskeméti Ifjúsági Iroda és Fejlesztő Műhely voltak. Az összetett szervezethez tartozik még a Hetényegyházi Közösségi Ház, a Parádfürdői Ifjúsági Tábor, az Otthon mozi, a Kecskemét Táncegyüttes és a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar is. Valamennyi alkotórésze a nagy közös cégnek több éves-évtizedes múltra tekint vissza a közösségi művelődés, művészeti nevelés, közösség- és ifjúságfejlesztés terén.

A Hírös Agóra kulturális alapú gazdaság fejlesztés közfeladatot lát el a fesztiválokkal.

Facebook oldal:
https://www.facebook.com/kodalyfesztival/

Galéria