Változatos zenei programokkal várta a közönséget 2021. július 19. és 30. között Kecskeméten a Kodály Művészeti Fesztivál, amelyen idén olyan művészek léptek színpadra, mint a Duna Művészegyüttes, Simon Izabella zongoraművész, Bretz Gábor világhírű operaénekes, Gráf Zsuzsa zongoraművész, a Sárik Péter trió, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar, Erdei Péter és Nemes László Norbert, a Nemzeti Ifjúsági Kórus, Hámori Máté, Hollókői Huba, Navratil Andrea többek között, a fesztivál vendége a zárókoncerten Sergei Nakariakov világhírű orosz trombitaművész volt.

A több évtizedes múltra visszatekintő Kodály Művészeti Fesztivál rendezvényeit szoros együttműködésben rendezik meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézettel. Az intézet igazgatója, dr. Nemes László Norbert a fesztivál művészeti tanácsadója évek óta.

Kecskemét 1970-ben adott otthont először a Kodály Szemináriumnak. A nyári Szemináriumokhoz a kezdetek óta egy hangversenysorozat kapcsolódott, amely 1991-től viseli a Kodály Fesztivál nevet. Az elmúlt évtizedekben kialakult a fesztivál fő koncepciója: Kodály zeneművei és az életművéhez kapcsolódó régi és újabb szerzők műveinek megszólaltatása, a kortárs magyar zene jeles képviselőinek bemutatása, helyi zenei műhelyek és versenygyőztes fiatal művészek bemutatkozása. Az évek során gazdagodott és színesedett a program: más művészeti ágak is helyet kaptak a fesztivál programjában. 1998-tól a fesztivál Kodály Művészeti Fesztivál néven vált Kecskemét és a régió egyik legjelentősebb kulturális eseményévé.

A kreativitás és az intellektuális tőke, mint az elsődleges teremtő erők kerültek a Hírös Agóra fókuszába. A június közepétől megindult megújulási folyamatnak köszönhetően már a Kodály Fesztivál is új köntösben jelent meg. Ezek a jegyek megmutatkoznak a külső és belső kommunikációnkban egyaránt, az online és az offline térben is. Az új helyszínek esetében is igyekezett a fesztivál az aktuális vizuális trendekhez illeszkedni. Bizonyos koncertekhez képi attrakciókat is társított a szervező Hírös Agóra, úgynevezett „atmoszféra” koncertek formájában a Romkert és a Főtér helyszínein. Az új arculat formálódása mellett a kapcsolódó terek fizikai környezete is átalakult a fesztivál idejére, hogy ezen közösségi terek funkcióinak jobb kihasználása érdekében új térhasználati elvek és friss designötletek valósuljanak meg. Ma már egyre lényegesebb a rendezvények esetében is a helyszínek vizuális üzenete, mint a közösségépítés, valamint a kulturális kommunikáció és gazdaságfejlesztés egyik fontos és korszerű eleme.

„Legyen a zene mindenkié!” – Kodály Zoltán örökérvényű mondatához hűen a megújult Kodály Művészeti Fesztivál keretein belül, a fesztivál ideje alatt a Kodály Pont nyitott színpaddal várta a tehetségüket és művészetüket megmutatni kívánó egyéneket és csoportokat, kortól és műfajtól, amatőr vagy professzionális státusztól függetlenül – legyen szó énekről, zenéről, táncról, szavalásról, színjátszásról. A Kodály Pont mindenkié, ahol néhány percig bárki, bármilyen műfajban szerepelhetett Kecskemét Főteréhez közel, a Deák téren.

A Kodály Művészeti Fesztivált a Hírös Agóra Nonprofit Kft. szervezi és bonyolítja Kecskemét Megyei Jogú Város támogatásával.

A Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft. 2015. július elsejével kezdte meg közös munkáját az előzőleg három külön egység egyesülésével. Ezek a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ Nonprofit Kft, a Kecskeméti Ifjúsági Otthon és a HELPI – Kecskeméti Ifjúsági Iroda és Fejlesztő Műhely voltak. Az összetett szervezethez tartozik még a Hetényegyházi Közösségi Ház, a Parádfürdői Ifjúsági Tábor, az Otthon mozi, a Kecskemét Táncegyüttes és a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar is. Valamennyi alkotórésze a nagy közös cégnek több éves-évtizedes múltra tekint vissza a közösségi művelődés, művészeti nevelés, közösség- és ifjúságfejlesztés terén.

A Hírös Agóra kulturális alapú gazdaság fejlesztés közfeladatot lát el a fesztiválokkal.

A Hírös Agóra honlapja: https://hirosagora.hu/

Az intézmény Facebook oldala: https://www.facebook.com/HirosAgora

A Kodály Művészeti Fesztivál honlapja: https://kodaly-muveszeti-fesztival.hu/

A Fesztivál Facebook oldala: https://www.facebook.com/kodalyfesztival

Galéria