Budapesti Nemzetközi Kórusverseny, Kórusünnep, Grand Prix és Fesztivál

Budapest mérföldkő a kórusversenyek történetében. 1988-ban hívtuk életre a Budapesti Nemzetközi Kórusversenyt, mely alapvetően megváltoztatta a kórusversenyek térképét és arculatát. Azon fáradozunk, hogy ez a koncepció az énekkarok, karnagyok, szakemberek javát, fejlődését szolgálja, és a kóruszene minél szélesebb körben váljon örömmé és élményforrássá művelői és hallgatói számára egyaránt.

A rendezvényeken új értékelési szisztémát használunk, mely megőrzi a korábbi értékelési koncepció valamennyi előnyét, emellett új szempontok bevezetésével még több segítséget nyújt a fejlődéshez egy áttekinthetőbb, részletesebb értékelési rendszerrel. A zsűri a program dramaturgiájáról, összeállításáról, a darabok nehézségéről is ad visszajelzést. Igyekszünk közelíteni egy tapasztalataink szerint kívánatos arányhoz, egy, a kórus teljesítményét reálisabban tükröző eredmény érdekében.

Az új értékelési generáció neve InChoral – Nemzetközi Zenei Versenyek Hálózata. A konzultációk és különböző típusú szakmai tanácsadási formák a verseny mellett, illetve adott esetben versenyen kívül is, a kórusok fejlődését szolgálják, emellett hangsúlyos szerepet kap a közös éneklés, és újdonságként lehetőség nyílik a nyitóhangversenyen, vagy külön erre a célra meghirdetett gála- és barátságkoncerteken való közreműködésre is.

2015-től, együttműködésben a MÜPÁ-val rendezzük meg a Budapesti Nemzetközi Kórusünnepet, a Kórusverseny, a Grand Prix és Fesztiválok mellett. A rendezvényen – a tízezres létszámot meghaladó érdeklődő közönség előtt – a szépszámú amatőr kórusénekesen kívül közreműködnek élvonalbeli magyar és külföldi énekegyüttesek, kamarakórusok is. A Kórusünnepen professzionális kórusok és énekegyüttesek is fellépnek.

Főtámogatóink: az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap

További információ: www.interkultur.hu