Bartók Plusz Operafesztivál

Magyarország egyik legjelentősebb komolyzenei eseménye a tradicionális és a kortárs operajátszás nemzetközi szinten elismert műhelye. A Miskolcon 2001 óta minden év júniusában megrendezett Bartók Pluszt minősített európai fesztiválként ismerte el az Európai Fesztivál Szövetség, és több alkalommal nyerte el a „Kiváló minősítésű művészeti fesztivál” címet a Magyar Fesztiválszövetségtől.

Az ezredfordulón alapított Bartók Plusz Operafesztivált a legmeghatározóbb Bartók-fesztiválként tartják számon, amely egyedülálló módon őrzi és ápolja Bartók Béla életművét. A korszakalkotó muzsikus színpadi és zenekari művei állandó helyet kapnak a fesztivál programjában.
A világhírű zeneszerző szellemisége inspirálta a fesztivál egyik legfontosabb, művészeti programjában is hangsúlyozott misszióját: a Bartók utáni népszerű operarepertoár bemutatását és új kortárs művek születésének elősegítését. A Bartók Plusz művészeti kiáltványban kérte fel a zeneszerzőket a mai kor „népoperájának” megírására, könnyen befogadható operaműfaj megteremtésére, amely törekvést fesztiváli ősbemutató sora kíséri.

Az operaműfaj új útjainak keresése indította útjára 2013-ban „A jövő kulcsa” operaíró versenyt. Megrendezésével a Bartók Plusz Operafesztivál tehetséges fiatal komponistákat fedezett fel a nemzetközi zenei élet számára.

A bartóki életmű, a napjainkban születő kortárs operák, az operaíró versenyre készült művek bemutatóin túl a Bartók Plusz az operairodalom legismertebb, méltán népszerű műveinek különleges előadásaival is megszólítja a közönséget. A „Legyen az opera mindenkié!” elgondolás jegyében kialakított Ezrek operája programban a klasszikus remekművek nagyszabású produkcióként, Miskolc város közterein és szabadtéri helszínein jönnek létre. A nézők együttműködésére számító ingyenes előadások új megvilágításba helyezik a méltán népszerű operákat a kőszínház falain kívül.

A Bartók Plusz Operafesztivál honlapja » www.operafesztival.hu

A Bartók Plusz Operafesztivál rendezője a Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft.

A Bartók Plusz Operafesztivál Művészeti Kiáltványa » https://operafesztival.hu/index.php/hu/107-nem-kategorizalt/1895-kialtvany-az-uj-kor-uj-operajanak-megszuleteseert

Információk a látogatónak (Miskolc, a fesztiválnak orrhont adó város / Szálláshelyek / Vendéglátóhelyek / Látnivalók a környéken » https://operafesztival.hu/index.php/hu/latogatoknak

Bartók Plus on the Google Arts & Culture » https://artsandculture.google.com/partner/Bartok-Plus-Opera-Festival

Fotósok: Éder Vera, Vajda János, Gálos Mihály Samu.

Galéria

Fesztivál hírek