Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál

Az 1961-es alapítása óta kétévente megrendezett kórusverseny a világ egyik legismertebb kortárs kóruszenei eseménye, küldetése a XX. század második felétől napjainkig keletkezett kortárs magyar és külföldi kórusművek bemutatása, új kortárs művek születésének inspirálása, nemzetközi alkotók és kórusművészek találkozásának elősegítése, és a magas színvonalú társas éneklés és a vokális népzene népszerűsítése.

A rendezvény az alapítása óta eltelt csaknem 60 év alatt előkelő helyet vívott ki magának a nagyvilág zenei életében. Az eddig megrendezésre került huszonnyolc verseny kórusénekesek, karnagyok, zeneszerzők tízezreit vonzotta Magyarországra, alkalmat teremtve a XX. század második felében és a XXI. században keletkezett magyar és külföldi kórusművek bemutatására és a különböző nemzetek legjobb énekkarainak versengésére. A Bartók Béla Kórusverseny nagydíjasának lenni régóta egyet jelent a világszintű zenei elismertséggel, melynek nyomán számos kórus és karnagy nemzetközi karrierje indult el.A névadó Bartók szellemiségéhez kapcsolódva nemzetközi folklórfesztivál is részévé vált az eseménynek, melynek során a nívós folk-koncertek és táncházak mellett a kórusok is bemutatják hazájuk vokális népzenéjét.  A Verseny utolsó napján zajló templomi fellépéssorozat (Musica Sacra) keretében Debrecen és a régió templomaiban kapnak fellépési lehetőséget a városba érkező énekkarok.

Egyre népszerűbbek a szabadtéri, közönséget is bevonó villámcsődület-jellegű akciók, emellett a kórusok jótékonysági hangversenyekkel is kedveskednek, templomokban, idősek és fogyatékkal élők intézményeiben, kórházakban és különböző szabadtéri helyszíneken.

Városunk a nemzetközi kórusélet egyik fontos centrumának számít. 2005-ben a Nemzetközi Kórusszövetség (IFCM) a világ tíz legjobb kórusversenye közé választotta a debrecenit. A verseny alapító tagja továbbá a 2005-ben létrejött Choral Festival Network-nek (CFN) is, valamint részvevője a hat jelentős európai kórusverseny (Arezzo, Debrecen, Maribor, Tolosa, Tours, Varna) együttműködésével 1989-ben létrehozott „Kórusmuzsika Európa Nagydíja” (EGP) szövetségnek, melynek keretében évente változó helyszínen rendezik meg a „Kórusmuzsika Európa Nagydíja” versenyeket.

http://www.bbcc.hu
http://fonixinfo.hu/

Galéria

Fesztivál hírek